Workshop

...

.MOVE_ST.ART

Június 10-13. | 10:30-12:00 | Csíki Mozi
Mozgásműhely BORDÁS ATTILA vezetésével - előadói kifejezésmódok és koreografikus kompozició -

 

A mozgásműhely csoportos improvizációra, kortárstánc technikákra és koreografikus kompozicióra épül. A műhely célja a színpadi mozgáskészség és a koreografikus kifejezésmód fejlesztése.

"A mozgást, mint kognitív fizikai, pszichikai, színpadi, művészi és előadói tudományágat elemezzük, bontjuk ki és próbáljuk behatárolni. Nagyító alá helyezzük a testet, mint univerzális közlési ezköz."


 

A kurzus azon résztvevők számára jött létre, akik tovább szeretnék fejleszteni eddigi előadói tapasztalataikat a mozgás, valamint a táncszínház keretein belül.

Bordás Attila

Bordás Attila - rendező, koreográfus, előadóművész, oktató és fesztiváligazgató.

A CAMP – Contemporary Artistic Movement Platform – workshopokra, különböző tánc és zenei eseményekre, konferenciákra, művészi networkingra épülő nemzetközi vizuális fesztivál létrehozója és művészeti vezetője. Eddig szabadúszóként különböző állami és független színházakkal, iskolákkal, egyetemekkel, fesztiválokkal és más jellegű kultúrintézményekkel kollaborált. 

Koreografált már operát, rock operát, musicalt, színházat, tánc-szíházat, lovas-színházat, szabadtéri előadásokat, flashmobokat, filmet és fotó-tánc projektet is. A legtöbb romániai színházban és művészeti egyetemen megfordult már mint munkatárs, emellett különböző kulturális projektek kapcsán volt szerencséje művészként kibontakozni Magyarországon, Görögországban, Ausztriában, Bulgáriában, Szerbiában, Koszovóban, Boszniában és Csehországban. 

2015-től a TDF- Thessaloniki Dance Festival koreográfusa, meghívott oktatója valamint zsűri tagja.

2019-ben UNACOR díjjal jutalmazták, a romániai független koreografikus szféra fejlesztéséért.

.SHAKESPEARE

Június 10-13. | 12:00-13:30 | Csíki Mozi
Shakespeare szonettek HATHÁZI ANDRÁS és VLADIMIR ANTON vezetésével



Ki beszél a színpadon? 

Egy látszólag egyszerű kérdés, majdhogynem banális. De vajon eljuthatunk a színpadi igazsághoz egy lehetséges válasz nélkül? Anélkül, hogy minden próbán vagy fellépésen ezt keresnénk? Mindig az itt, meg a most. 

Shakespeare szonettjeivel szeretnénk támogatni ezt a számunkra is új műhelymunkát, mert olyan magas szintre tud emelni, amellyel egy végzős diáknak meg kell próbálnia megküzdeni tanulmányai végén. Vajon át tudjuk változtatni a papírra vetett szavakat egy lehetséges pszichológiai valósággá? 

Csak 14 verssor. William Shakespearenek ennyire volt szüksége.




Hatházi András

HATHÁZI ANDRÁS, színész, rendező, irodalmár, egyetemi tanár

HATHÁZI ANDRÁS, színész, rendező, irodalmár, egyetemi tanár, a „Babeș-Bolyai” Tudományegyetem Színház és Film Karának oktatója, ahol a színész mesterségével és a színpadi improvizációval foglalkozik.

Doktori fokozatát 2003-ban szerezte meg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Improvizáció és személyiségfejlesztés témakörében. Munkássága több mint 100 színházi- és filmszerepből, több tucat színházi-, bábszínházi- és filmrendezésből, a színész mesterségével kapcsolatos cikkekből, valamint színdarabokból és forgatókönyvekből áll.

Egyéni kötetei: Daniló (2004), A hetérák tudománya (2006), Improvizáció és személyiségfejlesztés (2007), valamint David Zinder Body-Voice-Imagination című angol könyvének fordítása (Test-Hang-Képzelet, 2009). Tevékenységét hazai és nemzetközi szinten eddig több mint 50 egyéni és közös díjjal jutalmazták, többek között Jászai Mari díj (2011), Gábor Miklós díj (2011), UNITER díj (2008, 2013), Legjobb színész díja (ex aequo, Nemzetközi Filmfesztivál, Theasszaloniki, 2011), a Román Írószövetség debüt-díja (2005), Látó-nívódíj (2004), Legjobb régióbeli filmalkotó (ALTERNative, 2003), Rendezői debüt-díj (Nemzeti Báb- és Marionett Színházak Fesztiválja, 2002), a „Babeș-Bolyai” Tudományegyetem által felajánlott művészi- valamint pedagógiai kíválóság-díjak (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010), A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2016), az Erdélyi Magyar Kultúráért Díj (2019).



Vladimir Anton

VLADIMIR ANTON, regizor de teatru și lector universitar dr. la UNATC „I. L. Caragiale” București

Diákévei alatt a bukaresti Bulandra színház rendezőasszisztenseként munkálkodott Liviu Ciulei, Alexandru Darie és Yury Kordonsky rendezéseiben , majd Francis Ford Coppola rendezőasszisztenseként dolgozott a Youth Without Youth című filmen. Rögtön az egyetem elvégzése után a televízióhoz került, ahol több, mint 400 epizódból álló TV műsort rendezett. 

2010-ben kezdte el a közös munkát az UNATC-vel. 2016-ig doktoranduszként dolgozott  dr. Adrian Titieni egyetemi tanár színjátszó osztályában. 2014-ben Alexandru Darie által vezetett mesteri keretein belül, majd  Claudiu Goga végzős osztályában kezdett el rendezőként tevékenykedni. 2018-ban Liviu Ciulei – Prospero în Furtuna unui Veac (clasicitate, modernitate, postmodernitate) című doktori disszertációját mutatta be.

Színházi előadásokat rendezett a bukaresti Teatrul de Comedie és Odeon színházakban, a Brăila-i Maria Filotti színházban, a brassói Sică Alexandrescu színházban, a Râmnicu Vâlcea-i Anton Pann színházban, a konstancai Nemzeti színházban, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színházban, a csíkszeredai Csiki Játekszínben, a botosáni Mihai Eminescu színházban stb, a kül- és belföldi színházi fesztiválokon való többszöri jelenlét mellett.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színházban rendezett Thornton Wilder:A mi kis városunk című darabja a 2020-as év legjobb színdarabja jelölést kapta az UNITER Gálán.

...