Rólunk

...

A Csíki Játékszín főszervezésében létrejött Művészeti Egyetemek Fesztiválja  a bemutatkozás lehetőségét teremti meg pályakezdő színészek, művészek számára. Ahogyan ők, úgy mi is “pályakezdők vagyunk”, ezért az Unscene nulladik kiadását az egymásra hangoltság fogja jellemezni. Másként nem történhet. 

A kérdések

Minden egy kérdéssel kezdődött. Nekünk azonban már három is van:

Hol születik a művészeti alkotás végül meg?   Ki hallja meg azt, amit senki nem hallott?   Létezik-e művészet, befogadó nélkül?

A kérdések sora végeláthatatlan, de mi most csak ennyit akartunk megfogalmazni, és nem többet. Kérdéseinkre választ nem várunk senkitől. A válaszoknak maguktól kell megszületnie.

A fesztivál neve

A színházi előadás lényegi történései a színtértől elszakadva fejtik ki igazi hatásukat. UN Scene. 

Ami a színpadon történik, máshol fejti ki a hatását.  A név utal erre, így megkönnyíti a feladatunkat. Kevesebbet kell elmondanunk, hogy a hatás alatt álló nézőt meg ne zavarjuk. 

A fesztivál neve egy japán talányra épül. A talány: a fenyvesben énekel egy madár, akinek az énekét még senki nem hallotta. A kihívás: Létezik-e ez az ének, ha senki nem hallotta?

A fesztivál neve arra utal, ami a madár énekében, a művészeti alkotásban nehezen megragadható, ami a befogadóban, a nézőben jön létre az alkotással való szembesülés elsődleges hatásaként. A fesztivál valami olyasmit tekint értéknek, ami ilyenformán nem látható (unseen), azt törekszik megragadni, ami a színtértől távolodó nézőben kiteljesedik (un scene).  

 

A fesztivál és a közösség

Alapvető meggyőződésünk, hogy a művészet és a kultúra megváltoztatja a közösséget, összehozza az embereket, és lényegesen jobbá teheti és örökre megváltoztathatja a város történetét és sorsát.

Az egyik fő célkitűzésünk, hogy megpróbáljuk Csíkszereda városát kulturális csomóponttá alakítani, és közönséget ide vonzani mind a környékről, mind más városokból. Ennek a gondolatnak a jegyében szervezzük meg a csíkszeredai Művészeti Egyetemek Fesztiválját az ország művészeti egyetemeivel  (Babeș-Bolyai Kolozsvár, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, UNATC Bukarest, Temesvári Nyugati Tudományegyetem) partnerségben. 

facultatea de teatru si film bb cluj
universitatea de arte din targu mures
uatc
uvt

...