Rólunk

...

Az UNSCENE - Művészeti Egyetemek Fesztiválja rövid idő alatt egyedülálló eseménnyé vált Erdélyben. Az elmúlt három évben Csíkszereda városa a Csíki Játékszínt egy hétre a frissdiplomásoknak ajándékozta, hogy bemutatkozhassanak, találkozhassanak és megismerkedhessenek egymással. Az első kiadás a jövőbeli kollégáinkkal való szolidaritás igényéből született a világjárvány alatt, időközben azonban az UNSCENE a végzős diákok számára talán a legjobban várt éves eseménnyé vált.

A rendezvénysorozat nem csupán a hallgatóknak biztosít találkozási és bemutatkozási alkalmat, de a közönségnek is egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy színvonalas, merész, aktuális előadásokat nézhessenek, és megismerjék a következő generáció színházi és filmes tehetségeit.

A művészeti egyetemek, a fesztivál fő partnerei évről évre gyarapodnak. A 2024-es, negyedik kiadás alatt a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, a Nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem, a Jászvásári "George Enescu" Nemzeti Művészeti Egyetem és a Kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet diákjai és oktatói fedezik fel Csíkszeredát, mint a fiatalok felé őszinte nyitottsággal forduló és kulturálisan pezsgő várost.

Egy ultra-bürokratikus világban, ahol az olyan kifejezések, mint a "multikulturalizmus" vagy a "multietnikus együttműködés", csupán jól hangzó szólamok a különböző jelentésekben vagy interjúkban, büszkék vagyunk arra, hogy az Unscene fesztivál valódi hatást gyakorol az előítéletek elleni küzdelemre, és hozzájárul olyan emberi és kulturális találkozásokhoz, amelyekre egyébként nem kerülne sor, olyan fiatal művészek találkozásához, akik a holnap nagy művészegyéniségei lesznek.

Alapvető meggyőződésünk, hogy a művészet és a kultúra megváltoztatja a közösségeket, összehozza az embereket, és alapjaiban változtathatja meg egy város történelmét és sorsát, méghozzá lényegesen jobb irányba és maradandóan.

...