Állítsátok meg Arturo Ui-t!

...

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Bertolt Brecht - ÁLLÍTSÁTOK MEG ARTURO UI-T!

Csíki Játékszín, Nagyszínpad, 150 perc

img-165
img-162
img-163
img-164

Bertolt Brecht 1941-ben írta az Állítsátok meg Arturo Uit! című, kabaréelemekkel tarkított fekete komédiáját, amelyet „bizonyos, mindenki számára ismerős eseményekre emlékeztető gengszterdarabként” jellemzett. A darab egy totalitárius vezető hatalomra jutásáról szóló kíméletlen szatíra, amelyet Brecht az 1930-as évek Chicagójának élelmiszerkereskedelméről írt. A cselekmény a chicagói gengszterek világában játszódik, a szereplők és az események pedig a náci Németország valóságából tudosít.

A darabot 1959-ben mutatta be a Berliner Ensemble, és hatalmas sikert aratott. A szöveg Heiner Müller által átdolgozott és rendezett változatát 1995-ben ugyanezen a színpadon játszották, és ma is szerepel a híres berlini társulat repertoárján.

Szereposztás:
Iustin Căuneac – Butcher, Greenwool, A bíró, Inna, Dullfeet
Cristina Ciulei – Giri
Cuc Andreea – Clark, Ügyvéd
Denis Demian – Dogsborough, Fish
Cătălina Gulan – Actorul, Ügyész
Renata Mladoniczky – Flake, Goodwill
Mălina Moraru – Roma
Sașa Pânzaru – Sheet, Ragg, O'casey, Betty Dullfeet
Anamaria Popa – Mulberry, Daisy, Gaffles
Mădălina Popa – Caruther, Bowl, Hook
Denissa Rogoz – Givola
Zorro - Narcis Zamfir – Arturo Ui

Díszlet és jelmez: Măriuca Ignat
Koreográfia: Szőke István
Rendezés: Conf.univ.dr. Radu Olăreanu


Állítsátok Meg Arturo Ui-T! – Unscene Pen

Az Unscene ötödik napja a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóiról szólt. Két magyar és egy román nyelvű előadást láthatott a kíváncsi fesztiválközönség a Marosvásárhelyen tanuló alkotóktól. A román szakos hallgatók Radu Olăreanu rendezésében Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Ui-t! című fekete komédiáját adták elő százötven percben. Megállás nélkül. Mozdulatlan, kosztumös hölgyek és úriemberek fogadták a nagyszínpad nézőterére bevonuló érdeklődő, különböző anyanyelvű nézőket. Majd ugyanezek a színészek táncoltak, verekedtek (koreográfus: Szőke Zoltán) és majdnem minden jelenetben szivarazással vezették le a kialakult feszültséget.

Egyetlen szereplő várt a reflektorfényben: a vörös hajú, cilinderes Cătălina Gulan, aki már az elején egy brechti kiszólással vezetett be a gengszterek ármánykodásaiba. Miután az utolsó néző is beült, a bájos játékmester köszöntötte a jelenlevőket és ismertette a szituációt, majd kivetítették az előadók neveit és képeit. A nézők megszólításával és a vetítés használatával az előadás le is bontotta a nézők és színészek közt ágáló negyedik falat, Brechthez hűen nem akartak illúziót teremteni, hanem direkt ki- és megszólításokkal kapcsolatot teremtettek színpad és nézőtér között. Ezt a folyamatos elidegenítést, illúzió megtörést megtartják az előadás végéig, ugyanis a tiszta eleganciát megtestesítő játékmester végig színen van: jelenetek alatt kacéran szivarazgat, szemléli az eseményeket, jelenetek végén pedig egy-két mondatban megmagyarázza, hogy a fiktív chicagói gengszterek történetei hogyan reflektálnak a náci Németország eseményeire. 

A Hitlert szimbolizáló, gátlástalan Aruto Ui karakterét Zorro - Narcis Zamfir játssza, aki folyamatos harcban áll a Denis Demian által alakított Dogsborough öreg kereskedővel (Hindenburgot jelképezve). Őket segítik és szúrják hátba segédeik és ellenségeik: Iustin Căuneac, Cristina Ciulei, Cuc Andreea, Renata Mladoniczky, Sașa Pânzaru, Anamaria Popa, Mădălina Popa, Denissa Rogoz. Mindegyik gengszter öltönyt visel, a lányok nadrágszerepekben is megjelennek, de a magassarkús kosztumös hölgyek valóban női szerepeket töltenek be, ilyen pl. Mălina Moraru színésznő által alakított Roma karaktere is. Fő kelléke mindegyik szereplőnek a szivar és a pisztoly. Az egységes jelmezek, kalapok, a lányoknak hátul összekötött copf (kivétel a játékmester) és a brechtiesen minimalista díszlet tervezője Măriuca Ignat. Két jelenet közti átállásnál a reflektorfények cikázva járták be a színpadot, segítve a két technikust díszletcsere közben, akik szintén kaptak öltönyt.

A nézőket fogadó kifeszített pillanat visszatér az előadás végén is: az utolsó tömegjelenet végén mindenki lefagy, a játékmester elköszön és a színészek egyenként törnek előre meghajlásra az ekkorra már mindent beborító cigeratta- és füstgépből áradó füstfelhőből.

Bács Noémi (Noja)
III. év, teatrológia, BBTE

...