Mi a helyzet öreg harcos? Már megint a covid?

...

Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Bács Noémi–Benedek András - MI A HELYZET ÖREG HARCOS? MÁR MEGINT A COVID?

Hunyadi László Kamaraterem, 60 perc, 14+

img-177
img-178
img-179

Mennyire lett elegünk a covid-témából az utóbbi két évben? Mennyit izgultunk miatta? Emlékszünk még a két hónapig tartó országos vesztegzárra? Elment mindenkinek legalább egyszer a szaglása/ ízlése, vagy időben beoltattuk magunkat? Esetleg oltásellenesek vagyunk, mert nem tudjuk mi van az oltásban? Bármelyik táborba is tartozunk, abban megegyezhetünk, hogy könnyebb maszk nélkül orrot fújni és egyetemre járni is akadémikusabb közösen egy teremben. A XXI. századi ember nem sok ilyesmit élt át. Most egyre gyakoribb. De melyik az a pont, amikor már holttestekkel beszélgetünk? Benedek András egyéni előadásában ezeket a kérdéseket, témákat járja körül sajátos meglátásai szerint. Egyedül, negyven percben egy színis egyetemista szemszöge a koronavírus-járványról.

Szereposztás: Benedek András
Rendező: Váta Lóránd


Mi a helyzet öreg harcos? Már megint a covid? (beszámoló) ‒ Unscene pen 
Egy 40 perces előadás. Egyetlen 40 perces előadás, ami nem éreztette velem azt hogy valami hamis. Mi a helyzet öreg harcos? Már megint a covid?
Mintha ez az ember felfestette volna a kamarateremben a színtiszta igazságot és lenyűgözve jöttünk ki...Nosztalgikus hangulatban, elgondolkozva azon, hogy mennyire igaz. Minden egyes mondata igaz volt és 40 percben mesélte el az elmúlt 3 év fájdalmait, kérdéseit, magányát, kétségbeesését és mégsem voltunk ezeknek az érzéseknek a hatása alatt. Mert ez az előadás nem felhozta bennünk mindezt, hanem érdekes visszatekintés volt. Talán nem szóról szóra de ihletődve az előadó szavaiból, mikor kicsit elült a covid a betonba és várta hogy újra közénk költözzön, akkor mindenki azt hitte végleg elült. De nem. Visszajött. És mi megszoktuk. Aztán egyszer eltűnt. Hirtelen és hogy végleg e az titok. De most nincs és a covid mentes életbe sokkal könnyebb volt visszaszokni, hogy úgy ölelhetek meg valakit, hogy nem gondolkodok azon, vajon ez helyes e, hogy járhatok közösségi eseményekre, hogy részt vehetek ebbe is, abba is, de nem kell aggódjak. Nem kell már a maszk miatt aggódjak, hogy vajon otthon felejtettem e és nem kell minden két percben fertőtlenítsek mindent és mindenkit aki körülöttem van. Az előadásban mindezekről sokkal másképp és mégis teljesen reálisan hallhattunk, és egyszerűen közelinek éreztük, mert ebben a helyzetben éltünk 3 évig. Mégsem volt megrázó, jól éreztük magunkat. Fontos volt, hogy a kedves előadó igazából egészen jó humort tudott belevinni és csak próbáltuk követni néha a nyelvek közti váltásokat, amiből mellesleg nem volt sok, így csak színesebbé, viccesebbé és érdekesebbé varázsolta az előadás idejét számunkra. Összeszedett volt, korrekt és hihetetlen hogy egyedül, egyetemistaként adta elő, ilyen hangulatban. Rég éreztem egy bármilyen rövid előadást ennyire helyénvalónak. "Farkas László". Köszönjük szépen.
Silló Dóra, néző
X. osztály, Segítő Mária Líceum

...