FILMVETÍTÉSEK 1.

...

MME, Marosvásárhely

FILMVETÍTÉSEK 1.

58’, színház előtti tér, HU

img-395
img-397
img-396
img-392
img-394
img-393

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Film, fotó, média osztályának filmjei

Első vetítési nap: 58 perc

A fügefa - 7.13 perc
Rendező: Molnár Csaba

A fügefa egy ősi bibliai történet újraértelmezése, amely szimbolikus elemekkel gazdagítja a Bűnbeesés történetét. Az Édenkertből való kiűztetés fogalmát nem csak Ádámra és Évára vetíti ki a történet, hanem az egész kozmoszra, a legapróbb csigáktól a galaxisokig.


Üvegtánc - 10.36 perc
Rendező: Nagy-Lázár Mikolt

Az Üvegtánc témája az ún. „szürke zónás” szexuális zaklatás/bántalmazás, azaz olyan határátlépés, amelyről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy tényleges és szándékos zaklatás áll-e fenn. Úgy gondolom, hogy erről a témáról beszélni kell, hiszen rendkívül komolyak, és fájdalmasak tudnak lenni az ilyenfajta határátlépések is. A film médiuma kitűnő lehetőség arra, hogy feltárjam, boncolgassam és felhívjam a figyelmet erre a társadalmi és lelki problémára. A film beszélgetéseket indíthat el az emberek között, a nézők magukra ismerhetnek a történet szereplőiben, gondolatmeneteket indíthatnak el. Mindenképpen – mint minden művészeti ágnak – a filmkészítésnek is egyik fő célja az, hogy hatást gyakoroljon a befogadókra.


Honvágy - 4.00 perc
Rendező: Fellegi Balázs

Furcsa dolog a honvágy, különösen, ha az elköltözés nem pusztán kalandvágyból történt..

Mégis, hiába válik kényelmetlenné, az otthon hiánya, fel-feltör az ember lelkében, hiszen a múlt beleivódik az ember lelkébe. A legszürkébb pillanatokban pedig, - amikor leszívják az ember minden energiáját -, könnyű hazavágyódni, és egy kis időre elfelejteni mindazt, ami miatt eljöttem.


A falu rossza - dokumentumfilm - 14.55 perc
Rendező: Bordi Csaba-Zoltán

Egy karakter, egy falu, egy homályos háttértörténet, vallomások a fátyolos múltból és a kiégett, szomorú valóság. Ezekkel lehetne jellemezni a Falu rossza c. filmet ahol „Péntek Feri” és a falu viszonya mutatkozik meg közel tizenöt percnyi dokumentumfilmben. Feri, a főszereplő, alkalmi kis munkákból tartja el magát, mindenkinek beszól akinek csak lehet, ezért a kis közösség perifériájára szorul. A villanyszerelő bácsi mindig arra hivatkozik, hogy hajdan a Petrozsényi egyetem bányamérnöki karán tanult, ahonnan tisztázatlan okok miatt kidobták. Főszereplőnk a dicső múlttal ellentétben a csapodár életformát választja, és azóta is ebben hajózik. A filmben felmerül az alkoholizmus problémája, a hazudozás jelensége, és felsőbbrendűségi érzet megnyilvánulása, amely a dicső múltból, főszereplőnk fiatalkorából eredhet. A film többnyire a falu lakóival készített interjúkra, Feri monológjaira és kis szituációkra épül, amelyben a nézőnek kell eldöntenie hogy mi is az igazság.


Nagyharang - 11.55 perc
Rendező: Pánczél Lilla

“Ásó, kapa, nagyharang!” - így szól a mondás. Na de mit tesz egy pár, ha veszekedéseik az idő múltával komolyabbra fordulnak? És mi van akkor, ha az áhított jövő mégsem olyan, amilyennek képzelték? A nehéz helyzetben is csak ásó, kapa és a nagyharang választhatja el őket? A Nagyharang c. kisjátékfilm ezt a témát járja körül.


Liszt-rapszódia - 9.28 perc
Rendező: Jakab Imola

A járványidőszak elején, amikor mindenkinek újak voltak még a korlátozó szabályok és igyekeztünk hozzászokni ezekhez, egy jobb sorsra érdemes férfiú épp a szabadságharcát vívta.... Többé-kevésbé sikeresen.

...