Film

...

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Film, fotó, média osztályának filmjei

Első vetítési nap: 58 perc

A fügefa - 7.13 perc
Rendező: Molnár Csaba

A fügefa egy ősi bibliai történet újraértelmezése, amely szimbolikus elemekkel gazdagítja a Bűnbeesés történetét. Az Édenkertből való kiűztetés fogalmát nem csak Ádámra és Évára vetíti ki a történet, hanem az egész kozmoszra, a legapróbb csigáktól a galaxisokig.


Üvegtánc - 10.36 perc
Rendező: Nagy-Lázár Mikolt

Az Üvegtánc témája az ún. „szürke zónás” szexuális zaklatás/bántalmazás, azaz olyan határátlépés, amelyről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy tényleges és szándékos zaklatás áll-e fenn. Úgy gondolom, hogy erről a témáról beszélni kell, hiszen rendkívül komolyak, és fájdalmasak tudnak lenni az ilyenfajta határátlépések is. A film médiuma kitűnő lehetőség arra, hogy feltárjam, boncolgassam és felhívjam a figyelmet erre a társadalmi és lelki problémára. A film beszélgetéseket indíthat el az emberek között, a nézők magukra ismerhetnek a történet szereplőiben, gondolatmeneteket indíthatnak el. Mindenképpen – mint minden művészeti ágnak – a filmkészítésnek is egyik fő célja az, hogy hatást gyakoroljon a befogadókra.


Honvágy - 4.00 perc
Rendező: Fellegi Balázs

Furcsa dolog a honvágy, különösen, ha az elköltözés nem pusztán kalandvágyból történt..

Mégis, hiába válik kényelmetlenné, az otthon hiánya, fel-feltör az ember lelkében, hiszen a múlt beleivódik az ember lelkébe. A legszürkébb pillanatokban pedig, - amikor leszívják az ember minden energiáját -, könnyű hazavágyódni, és egy kis időre elfelejteni mindazt, ami miatt eljöttem.


A falu rossza - dokumentumfilm - 14.55 perc
Rendező: Bordi Csaba-Zoltán

Egy karakter, egy falu, egy homályos háttértörténet, vallomások a fátyolos múltból és a kiégett, szomorú valóság. Ezekkel lehetne jellemezni a Falu rossza c. filmet ahol „Péntek Feri” és a falu viszonya mutatkozik meg közel tizenöt percnyi dokumentumfilmben. Feri, a főszereplő, alkalmi kis munkákból tartja el magát, mindenkinek beszól akinek csak lehet, ezért a kis közösség perifériájára szorul. A villanyszerelő bácsi mindig arra hivatkozik, hogy hajdan a Petrozsényi egyetem bányamérnöki karán tanult, ahonnan tisztázatlan okok miatt kidobták. Főszereplőnk a dicső múlttal ellentétben a csapodár életformát választja, és azóta is ebben hajózik. A filmben felmerül az alkoholizmus problémája, a hazudozás jelensége, és felsőbbrendűségi érzet megnyilvánulása, amely a dicső múltból, főszereplőnk fiatalkorából eredhet. A film többnyire a falu lakóival készített interjúkra, Feri monológjaira és kis szituációkra épül, amelyben a nézőnek kell eldöntenie hogy mi is az igazság.


Nagyharang - 11.55 perc
Rendező: Pánczél Lilla

“Ásó, kapa, nagyharang!” - így szól a mondás. Na de mit tesz egy pár, ha veszekedéseik az idő múltával komolyabbra fordulnak? És mi van akkor, ha az áhított jövő mégsem olyan, amilyennek képzelték? A nehéz helyzetben is csak ásó, kapa és a nagyharang választhatja el őket? A Nagyharang c. kisjátékfilm ezt a témát járja körül.


Liszt-rapszódia - 9.28 perc
Rendező: Jakab Imola

A járványidőszak elején, amikor mindenkinek újak voltak még a korlátozó szabályok és igyekeztünk hozzászokni ezekhez, egy jobb sorsra érdemes férfiú épp a szabadságharcát vívta.... Többé-kevésbé sikeresen.

Második vetítési nap: 57 perc

Érted - Versfilmek - 11.30 perc
Rendező: Simó Franciska

Az “Érted” című versfilm egy transzgenerációs történetet mutat be. Egy, vagy akár több nő élettörténetét dolgozza fel és felnőttkorban hozott döntéseinek okát keresi, illetve magyarázza meg. A gyerekkorban szerzett traumák hatására hívja fel a figyelmet.


Virágvasárnap - 18.24 perc
Rendező: Janka Zsófia

Mindenkinek eszébe jut valami egy bizonyos illatról, szagról, egy emlék, legyen az jó vagy rossz, de az bizonyos, hogy ez élete egy meghatározó momentumához köthető. Ilyen ez Eszter számára is; egy bizonyos íz, amit akkor érzett először. A film megtörtent eseményen alapszik, egy konfirmandus lány felnőtté válását mutatja be: a kislány, aki bízik és támaszra lel, majd szerelmes lesz és segítséget kér, végül kihasználják. Egyedül marad, egykori bizalmasa sem támogatja, és döntést hoz! A döntése örökérvényű és mindenkihez szól, a hétköznapi emberekhez, akiket kihasználnak, akiket megaláznak, akiket semmibe vesznek: ,,NE HALLGASSUNK !”


Űr/Tartalom - 12.24 perc
Rendező: Fellegi Balázs

Mikor Németországból hazaérkezik, Zsoltot házibulira invitálja otthoni, régen látott baráti társasága. A régi arcok, akik szerves részesei maradtak egymás mindennapjainak, mint hozzájuk tartozó, elkóborolt bárányt köszöntik. A visszakapcsolódás azonban nem könnyű, ha az ember új környezethez szokott hozzá, és látszólag talán az idő is gyorsabban telt vele. Zsolt jelenléte nem váltja be Dávid, és a többiek elvárásait. A címben olvasható mértékegység nem csak a házibulik alkalmával elfogyasztott alkholmennyiségre utal, hanem a filmben látható formájára annak, hogyan veszíthetik el tartalmukat az emberi kapcsolatok hosszú- és rövidtávon.


Megszakított, Piros. - 14.23 perc
Rendező: Komesz Szilvia

Három barát találkozik, hogy befejezzenek valamit, amit harminc évvel ezelőtt kezdtek el. Ahogy egyre közelebb érnek céljukhoz, mind több és több titok derül ki rég elfeledett múltjukból. De nemcsak a múlttal néznek szembe, hanem saját bűntudatukkal is.

...