Workshop

...

.MOVE_ST.ART

10-13 iunie | 10:30-12:00 | Cinema
Atelier de mișcare cu ATTILA BORDÁS -  expresivitate în interpretare și compoziție coregrafică -

 

Atelierul se bazează pe improvizație în grup, tehnici de dans contemporan și compoziție coregrafică. Obiectivul de bază al atelierului este perfecționarea abilităților corporale scenice și dezvoltarea expresivității coregrafice.

"Cercetăm și percepem mișcarea ca pe o știință cognitivă universală, fizică, psihică si artistică. Punem sub lupă corpul ca unealtă de transmisie."


 

Atelierul oferă o serie de traininguri de mițcare susținute de Attila Bordás prin care se pune accent pe creativitate în interpretare și compoziție coregrafică.

Bordás Attila

Attila Bordás este cunoscut ca regizor, coregraf, performer, trainer de dans, actor, director artistic și manager cultural.

A colaborat cu majoritatea teatrelor din țară cu diferiți regizori ( de ex. Silviu Purcărete, Vlad Massaci, Theodor – Cristian Popescu, Cristi Juncu, Miklós  Bács, etc.) și a dezvoltat proiecte mai mult în Romania dar a participat la diferite proiecte și în Ungaria, Grecia, Austria, Bulgaria, Serbia, Cehia sau Kosovo. Ca promotor al dansului contemporan românesc a realizat numeroase workshopuri, tabere, performanceuri de dans, spectacole și flashmob-uri.

Din 2015 este membru al juriului și trainer de dans în cadrul TDF – Thessaloniki Dance Festival.

În 2017 a fondat CAMP- Contempoary Artistic Movement Platform, platformă internațională de arte vizuale si performative, bazat pe workshopuri, networking artistic, performanceuri, spectacole de teatru dans si teatru fizic, outdoor dance - cinema, jam sessionuri, concerte, live acturi, conferințe și nu numai. CAMP este o tabără urbană independentă de vară tip festival, organizat anual la Sfântu Gheorghe (jud. Covasna), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa de Est. 

În 2019 primește premiul UNACOR pentru dezvoltarea scenei coregrafice independente în Romania.

În calitate de mentor, coregraf, movement director si profesor a colaborat cu numeroase școli de dans și universități de arte precum Academia Națională de Dans din Budapesta, Liceul Floria Capsali din Bucuresti, Liceul de Arta Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe, Facultatea de Teatru si Film Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, Universitatea Națională de Arta Teatrală si Cinematografică din București, Școala Națională de Arte Dobri Hristov din Varna, Universitatea de Arte din Tg. Mures, All Star Dance School din Thessaloniki si multe altele.. 

.SHAKESPEARE

10-13 iunie | 12:00-13:30 | Cinema
Atelier sonete Shakespeare cu ANDRÁS HATHÁZI și VLADIMIR ANTON



Cine vorbește pe scenă? 

O întrebare aparent simplistă, aproape banală. Dar putem ajunge oare la adevărul scenic fără să propunem un (posibil) răspuns? Fără să îl căutăm la fiecare repetiție și la fiecare reprezentație? Mereu în aici și acum.

Am ales sonetele lui Shakespeare ca suport pentru acest atelier (nou și pentru noi) tocmai pentru că ridică un grad de dificultate aparte, dificultate cu care credem că un student ar trebui să încerce să se confrunte la finalul ciclului de studii. În cele 14 versuri ale fiecărui sonet se regăsește o lume. Reușim oare să transformăm cuvintele scrie pe hârtie într-o realitate psihologică posibilă? 

Doar 14 versuri. De atât a avut nevoie William Shakespeare.




Hatházi András

ANDRÁS HATHÁZI, actor, regizor, scriitor, profesor universitar

ANDRÁS HATHÁZI, actor, regizor, scriitor, profesor universitar la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, fiind specializat în arta actorului și improvizație teatrală.

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în teatru la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografie din Budapesta, cu teza intitulată Improvizație și dezvoltarea personalității. Activitatea lui cuprinde peste 100 de roluri de teatru și film, zeci de regii de teatru, teatru de păpuși și film, articole de specialitate legate de arta actorului precum și piese de teatru și scenarii de film.

Volume proprii: Daniló (2004), A hetérák tudománya (2006), Improvizáció és személyiségfejlesztés (2007), respectiv traducerea cărții lui David Zinder Body-Voice-Imagination (Test-Hang-Képzelet, 2009). A obținut peste 50 de premii naționale și internaționale, printre care premiile Jászai Mari (2011), Gábor Miklós (2011), UNITER (2008, 2013), Cel mai bun actor (ex aequo, Festivalul Internațional de Film, Thessaloniki, 2011), Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (2005), Premiul de excelență Látó (2004), Cel mai bun cineast (ALTERNative, 2003), Premiul de debut regizoral (Festivalul Național de Teatru de Păpuși și Marionete, Galați, 2002), Premiile Universității „Babeș-Bolyai” acordate pentru excelență artistică și pedagogică (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010), Meritul Ungariei în Rang de Cavaler (2016), Premiul pentru Cultura Maghiară din Transilvania (2019).



Vladimir Anton

VLADIMIR ANTON, regizor de teatru și lector universitar dr. la UNATC „I. L. Caragiale” București

În timpul studenției a lucrat Teatrul Bulandra din București fiind asistent de regie la spectacole semnate de Liviu Ciulei, Alexandru Darie și Yury Kordonsky iar apoi a fost asistentul de regie al lui Francis Ford Coppola la filmul Youth Without Youth. Imediat după facultate a lucrat în televiziune, regizând peste 400 de episoade de serial TV.

A început colaborarea cu UNATC în anul 2010. A lucrat ca doctorand la clasa de actorie coordonată de prof. univ. dr. Adrian Titieni până în 2016. În 2014, a început să lucreze la departamentul de regie, la masteratul coordonat de Alexandru Darie, apoi la ciclul de licență la clasa coordonată de Claudiu Goga. În 2018 își susține teza de doctorat cu titlul Liviu Ciulei – Prospero în Furtuna unui Veac (clasicitate, modernitate, postmodernitate).

A regizat spectacole de teatru la Teatrul de Comedie din București, Teatrul Odeon din București, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiul Secuiesc, Teatrul Municipal Csiki Játekszín din Miercurea Ciuc, Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani etc, având prezențe multiple la festivaluri de teatru din țară și străinătate. 

Spectacolul regizat de acesta la Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiul Secuiesc Orașul nostru de Thornton Wilder a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER la categoria cel mai bun spectacol al anului 2020.

...