Despre noi

...

Festivalul Universităților de Arte organizat de Teatrul Municipal Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc oferă actorilor, regizorilor, scenografilor, coregrafilor ocazia de a se întâlni cu publicul pentru prima dată. La fel ca ei, și noi suntem „începători”, astfel încât la ediția zero a Festivalului Unscene suntem împreună, la start. Altfel nu se putea întâmpla.

Întrebările

Totul pornește de la o singură întrebare. Dar noi avem deja trei:

Unde se naște opera de artă?    Cine aude ce nimeni nu a (mai) auzit?    Oare poate exista artă fără public?

Suita de întrebări este nesfârșită desigur, însă, dintre toate, noi am dorit să le identificăm anume pe acestea trei. Nu ne așteptăm ca cineva să ne răspundă la ele. Răspunsurile trebuie să se nască cumva de la sine.

Numele festivalului

Tot ceea ce se întâmplă pe scenă își produce efectul altundeva, dincolo de ea. Astfel efectul spectacolului teatral se desprinde de scena propriu-zisă - Un scene.

Numele festivalului se bazează pe o parabolă japoneză. Ghicitoarea: într-o pădure o pasăre cântă un cântec, pe care însă nu îl aude nimeni. Întrebarea-cheie și provocarea: A existat oare cu adevărat acel cântec, dacă nimeni nu l-a auzit?

Numele festivalului se leagă de ceea ce este greu de perceput în opera de artă, de felul în care spectacolul lasă o urmă a sa și își pune amprenta asupra publicului. Pentru noi, valoarea festivalului constă în acel ceva ce nu este vizibil (un seen), și se străduiește să surprindă ceea ce se împlinește în public după ce el se îndepărtează de scenă (Un scene).

Festivalul și comunitatea

Credința noastră fundamentală este aceea că arta și cultura schimbă comunități, aduc oamenii împreună și pot modifica, substanțial în bine și pentru totdeauna, istoria și destinul unui oraș.
Unul din obiectivele noastre principale este acela de a încerca să transformăm orașul Miercurea Ciuc într-un hub cultural și de a atrage public atât din împrejurimi dar și din alte orașe. În spiritul acestui gând organizăm la Miercurea-Ciuc a Festivalului Universităților de Arte Miercurea Ciuc în parteneriat cu Facultățile de Arte din țară (Babeș-Boylai Cluj, UAT Târgu Mureș, UNATC "I. L. Caragiale" București, Universitatea de Vest Timișoara).

facultatea de teatru si film bb cluj
universitatea de arte din targu mures
uatc
uvt

...